Üdvözöljük a zoldonline.hu környezetvédelmi portálon!

Kérjük adja meg e-mail címét

Kérjük, adja meg jelszavát

Elfelejtette jelszavát? Kattintson ide
bezárás

 

Közlekedjen okosan!

Mért jó, ha okosan közlekedik?

közlekedj okosan, környezetbarát közlekedés

Mert sok időt, energiát és pénzt takartíhat meg azzal, ha utazásai előtt végiggondolja a lehetőségeit, milyen eszközzel a legpraktikusabb elérni utazási célját.

A lentiekben szeretnénk a figyelmébe ajánlani néhány bevált ötletet, mivel lehet a legelőnyösebb a közlekedés a mindennapjai során.


Munkába járni nem feltétlen autóval a legelőnyösebb! Az autó mindennapi használata esetén a drága benzinen felül hatványozottan emelkedik annak szervizelési költsége! Tegye el az autót hétvégére, kirándulásokra, nagybevásárolásokra és sok százezer forintot takaríthat meg évente! Ez nem tévedés, érdemes utánaszámolnia, vagy felkeresnie egy autószervizt és megérdeklődni, hogy napi használat esetén mennyiért vállalják autója rendszeres szervizelését.

Munkába járásra válassza inkább a közösségi közlekedést, vagy a biciklit! Tudta, hogy Budapest Európa és a világ egyik legjobb közösségi közlekedési hálózatával rendelkezik? A reggeli és esti csúcsban bizonyosan gyorsabb az autónál, ráadásul, ha egy fél tankolás árából bérletet vált, bármikor, bármilyen közösségi közlekedési járművet igénybe vehet egy teljes hónapon át! Ha agglomerációból jár dolgozni érdeklődjön utána a 1-2 éve kifejezetten erre a célra indított ún. „zónázó” (gyorsított elővárosi) vonatjáratoknak, melyekkel az autónál sokkal gyorsabban és kényelmesebben érhet be a városba.

Ha szeret sportolni, vagy éppen hogy nincs ideje sportolni, járjon kerékpárral munkába! Nyugat-Európa után egyre nagyobb divat Magyarországon is a bicikli-közlekedés. Tudta, hogy Budapest 200 km kerékpárúttal rendelkezik és ez rohamosan bővül? Tudta, hogy Budapesten biciklivel már sokkal gyorsabban el lehet jutni sok helyre, mint autóval, vagy akár közösségi közlekedéssel? Ha irodai munkát végez és nem jut ideje a kellő mozgásra, kifejezetten jót tesz, ha reggel és este leteker pár kilométert. Frissebben érkezik a munkába és haza is, ráadásul mindezt teljesen költségmentesen, nem kerül se benzinbe, se jegyébe, bérletébe.

Ha esetleg mégsem marad más választása csak az autó, beszélje meg kollégáival és járjanak minél többen egy autóval! Így a benzinköltség 2-4 felé oszlik, ami kompenzálhatja a sűrű autóhasználat során megnövekvő szervizköltségeket.

Rövid utakra járjon gyalog! Az autójával a lehető legrosszabbat teszi, ha néhány kilométeres utakra használja. Ilyenkor 10-szer jobban kopik a motorja és váltója, és akár 2-3-szor is többet fogyaszt, mintha hosszabb utakon üzemmelegen használná. Pár száz méteres utakra még esetleg a kerékpárt sem biztos, hogy megéri előhalászni, gyalog ez idő alatt már lehet az úti céljánál is van és legalább mozgott is egy kicsit.

Ha kíváncsi, hogy autó, vagy a közösségi közlekedés praktikusabb és olcsóbb munkába járni, olvassa el ezt a cikkünket.

A feni tanácsokat A Környezetbarát Közlekedésért Alapítvány kiadványok formájában is terjeszti, mely program a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás pályázata alapján valósul meg.

Zöld Forrás, körnezetbarát közlekedés


Aktualitások

05/26: Zöld utat adunk ötletednek!
Van egy fantasztikus ötleted? Látod magad egy start-upban kiteljesedni? Ám elveszettnek érzed magad a pénzügyi tervezés és a bürokrácia mezején? Kíváncsi vagy, hogyan tudnál egy ökofrankó vállalkozást beindítani? Startolnál Prágába?

Tovább

11/30: Ökokarácsony - dec. 14.
A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósága karácsonyfa-készítő pályázatot hirdet „Ökokarácsony” címmel.

Tovább

11/25: Közösségi Energia jó példákat keresünk!
A Magyar Természetvédők Szövetsége és tagszervezetei a \"Közösségi Energia\" program keretében számos hazai lakossági, önkormányzati vagy más közösségi energiás kezdeményezéssel ismerkedtek meg az elmúlt időszakban. Azonban biztosak vagyunk benne, hogy még sok olyan példa van, amelyről még nem hallottunk! Kérjük, olvassa el felhívásunk!

Tovább

További programok, események

Legújabb termékek

Tartalom feltöltés alatt